Over het belang van kracht - STRENGTH & Company
16123
post-template-default,single,single-post,postid-16123,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

18 Apr Over het belang van kracht

 

“The level of strength needed is negotionable, the need for it is not.”

– Colin Stewart, Mindful Strength

Vorige maand was er de voorstelling van STRENGTH & Company, deze maand ga ik dieper in op een vraag die ik vorige week nog kreeg: “Waarom zo de nadruk op strength, kracht?” Haaaa…like music to my coaching ears. ‘Waarom’ is trouwens ook altijd een goeie manier om een vraag te beginnen.

Arnold-bodybuilding-funny face

Arnold had ook een 320kg DL, 247kg BSQ & 240kg BP. Damn Daniel!!

Wat is kracht?

Om uit te leggen waarom kracht zo belangrijk is, is het belangrijk om er voor te zorgen dat we ook over hetzelfde spreken, toch? M.a.w., wat verstaan we onder ‘kracht’?

Eenvoudig gesteld kunnen we in eerste instantie het onderscheid maken tussen fysieke kracht enerzijds en wat we mentale kracht zouden kunnen noemen, anderzijds. Twee schijnbaar aparte vormen maar toch één en hetzelfde – zoals yin & yang of twee kanten van dezelfde munt.

Fysieke kracht is fysiologisch, het is de kracht die je kan uitoefenen met je lichaam. Het beter bewegen, gewichten optillen, boven je hoofd steken, rondspringen en spelen… de fysieke uiting van je lichaam in interactie met je omgeving. Get Ups, pull ups, squats, presses,… alle bewegingen waar we aan werken in de gym. Dit is wat Chip Conrad van Bodytribe Fitness ‘physical culture’ of ‘physical fitness’ noemt.

Mentale kracht is de relatie met dat stemmetje in je hoofd. Je perceptie van wat je al dan niet zou kunnen, je allerdiepste motivatie & beweegredenen (mind the pun!), je bewuste & onbewuste houding tegenover jezelf en je relatie met anderen. Dit is metafysisch, het overstijgt de fysieke uiting van je lichaam in beweging, en draait om zelf-ontwikkeling.

“There isn’t a single worthwhile reason not to embrace strength.”

– Chip Conrad, Bodytribe Fitness

Fysieke kacht kan in verschillende types worden ondergebracht. Zo is er absolute kracht (denk: Deadlift), relatieve kracht (in verhouding tot je lichaamsgewicht, denk: pull ups), krachtuithouding (denk: kettlebell swings), snelkracht (denk: olympisch gewichtheffen), etc.

Mentale kracht gaat over de grinta die je aan de dag legt met hetgeen tussen je twee oren zit, het bewust bezig zijn met je ontwikkeling als persoon. Je relatie met jezelf bepaalt mee de relatie die je hebt met anderen rondom je. Het is niet zomaar psychologie. Het is het bewuste proces van de ontwikkeling van jezelf. Knoop dat maar tussen je oren.

 

Hoe belangrijk is het?

HEEEEL belangrijk. Voilà, dat is dan ook weeral verduidelijkt.

Al te vaak wordt de fysieke kracht die iemand kan bezitten onderschat (hiervan kan de oorzaak bij je mentale kracht liggen). Langs de andere zijde, al te vaak wordt deze te ongecontroleerd of onveilig toegepast. Kracht bestaat niet zonder de nodige controle & techniek.

Kracht moet je bewust oefenen. EVERY. GODDAMN. DAY.

Kracht is de belangrijkste eigenschap. Sterk zijn/worden is het vertrekpunt.

 

Waarom is het zo belangrijk?

De slagzin van STRENGTH & Company is eenvoudig: ‘MOVE WELL. GET STRONG.’

Hoe eenvoudig dit ook klinkt, het is de essentie van mijn vak als coach. Ik zoek mensen te helpen beter te bewegen door krachttraining te doen en ze sterker te maken door beter te bewegen.

Hoe sterker je bent, hoe meer je kan. Al de rest wordt dan zoveel makkelijker en aangenamer. Je haalt meer uit het leven. Hoe sterk je dan juist ‘moet’ worden is secundair, het gaat om het proces dat je doorloopt en de uitdagingen die je daarbij aangaat met jezelf.

“The level of strength needed is negotionable, the need for it is not.”

– Colin Stewart, Mindful Strength

Kracht draait om empowerment. Mensen in de mogelijkheid stellen tot…, hen te helpen de capaciteiten te ontwikkelen om hun potentieel te benutten – binnen EN buiten de gym.

Het gaat om het proces waarbij Farmers Walks, squats en ring rows een medium zijn om persoonlijke voldoening en vertrouwen uit te halen, de goesting om beter & meer te kunnen.

Je gaat er niet enkel beter uitzien, het gaat om jezelf ook beter te voelen.

Wat je in de gym doet is misschien niet altijd even ‘sexy’, spectaculair of plezant, maar het zal je zeker en vast helpen sexier te voelen en te worden.

DAT is de rol van KRACHT(training).

 

Tot volgende maand!

MOVE WELL. GET STRONG.

 

P.S.: volgende maand ZONDAG 15 MEI is het OPENDEUR. Iedereen is altijd welkom om mee te komen doen of even langs te komen! Meer info via hetFacebook-event ‘Opendeur STRENGTH & Company’!